nercabbat.se

Historiska ögonblick

Det har skapats många (o)dödliga ögonblick i öppna bilar. De första man tänker på är givetvis dramatiska och kanske helt avgörande för historiens utveckling. Hade inte JFK skjutits, hur skull världen då sett ut för att inte tala om skottet som sägs ha startat första världskriget. Också det utfört mot en cabriolet. Men det finns självklart många glada ögonblick.

Mordet på John F Kennedy

Kennedy mördades under en bilfärd i öppen limousine genom centrala Dallas den 22 november 1963, vilket skakade hela världen. Lee Harvey Oswald som greps för mordet blev själv mördad två dagar efteråt av nattklubbsägaren Jack Ruby innan Oswald kunde åtalas. Oklarheter kring mordet har gjort att det har uppstått en rad konspirationsteorier, som till exempel i filmen JFK av Oliver Stone. Numera betraktas Kennedy som en ikon av många amerikaner. Enligt undersökningar är han, näst efter Moder Teresa och Martin Luther King, den mest beundrade personen bland amerikaner. Hans rykte lyftes efter hans död till en närmast helgonlik status, medan hans inrikespolitiska finess ifrågasatts under senare forskning.

Skotten i Sarajevo

Franz Ferdinand och hans gemål Sophie mördades den 28 juni 1914 av den sydslaviske nationalisten Gavrilo Princip i Sarajevo. Denna händelse blev känd som skotten i Sarajevo och kom att bilda upptakten till första världskriget.

Påven Johannes Paulus II

Den 13 maj 1981 blev Johannes Paulus II utsatt för ett attentat på Petersplatsen och skottskadades i buken. En turkisk man, Mehmet Ali Ağca, som var medlem i eller hade starka kopplingar till den turknationalistiska organisationen Grå vargarna, dömdes för dådet. Påven återhämtade sig efter attentatet.

Kungen och Silvia

“Avslöjandet” skedde genom bilden här intill. Kronprinsen har just svängt in sin blå Porsche 911 Targa på bröderna Lundmarks Shell-mack i Borgholm. Den mörka skönheten på passagerarplatsen, som med en blick i sidobackspegeln rättar till sitt hår, är Sveriges blivande drottning.

William och Kate

Fler kungliga ögonblick. När den engelske prinsen gifte sig dammades inte någon urgammal droska fram ur förråden utan istället valde brudparet ett ganska relativt modernt fortskaffningsmedel.
En klassisk Aston Martin – bättre kan det inte bli.

Och några filmcabbar