Köptips

Att köpa en cabriolet är mer än att köpa bara en bil.
Det är att välja en livsstil.
En bil utan tak är för många själva symbolen för frihet där vinden i håret ständigt påminner föraren om att man inte bara är en betraktare av naturen utanför plåtskalet utan i högsta grad en del av den.

Tänk på

En modern cabriolet är i stort sett som en vanlig bil. Det finns dock några saker som man ska vara särskilt uppmärksam på.

1. Sannolikt kommer du ofta köra den med taket uppe. Provkör den därför alltid med taket uppfällt. Leta efter glipor och glapp där fartvinden tränger in och regnet sipprar igenom. Granska särskilt skarvar.

2. Kontrollera bakrutan noga. Är den i plast kan den vara repig och grumlig. Går att putsa upp med specialmedel eller givetvis byta ut, men det senare kan bli gasnska dyrbart.

3. Ta upp och ner taket ett par gånger — från början till slut. Lika viktigt för manuella tygsufletter som avancerade automatiska plåttak. Om det finns manuella knäppen eller låsanordning — kolla att de är lätta att hantera.

4. Många cabrioleter har sämre vridstyvhet än vanliga bilar. Kör gärna bilen över en fartbula eller litet gupp. Lyssna efter knek och knak.

5. Cabbar med starka motorer är ofta hårt körda. Var alltså extra uppmärksam på framvagn, däck och styrning.

Tips för den som vill köpa begagnad bil!

Du går absolut in i det bästa förhandlingsläget om du är påläst, och har lite hum om prislägen och garantier. Det gäller också att veta var man kan söka relevant information.

1. Välj rätt modell
Specificera dina krav. Det allra bästa är att utgå efter de dagliga behov som finns och att ta mindre hänsyn till situationer som bara dyker upp vid enstaka tillfällen varje år. Det kan med andra ord vara onödigt att köpa en minibuss bara för att man en gång varje vinter åker till fjällen med sju personer eller att man skaffar en fyrhjulsdriven suv bara för att dra upp båten.

Därmed inte sagt att man inte ska ta ut svängarna, bilkörningen är också en ren lustupplevelse för många – exempelvis att åka öppet under fina sommardagar.

2. Skaffa överblick
När du har specificerat kraven gäller det att skaffa överblick. Bara genom att studera bilannonser på nätet går det att få en bra översikt av utbud och priser. På de flesta annonssajter kan man söka efter bilar på ett mycket detaljerat sätt, utan att ange märke eller modell är det möjligt att söka efter den biltyp man önskar.

Information om begagnade bilar och fällor och fel kan man lämpligen finna i Begköpguiden 2011 eller löpande i Vi Bilägare, både i papperstidningen och på nätet . 

3. Provkör
När du fastnat för en bil måste den självfallet provköras, och det är smidigast att göra hos en bilhandlare. Ta en ordentlig tur och känn efter om körställning, ljudnivå, motor, insteg och lastutrymme passar dig och de behov du har.

Tänk också på att stänga av stereon under provkörningen så att du lättare kan höra om ovanliga ljud från motor, växellåda, fjädring eller liknande dyker upp.

4. Privatköp eller handlare?
Lås dig inte för det ena eller andra alternativet. Hos en bilhandlare blir köpet tryggare eftersom du oftast får med dig någon form av garanti, men i gengäld kommer du i direkt kontakt med den säljare som kört bilen vid en privat affär.

Här bör också bilen vara billigare, men några löften kan sällan utfärdas, så vida inte bilen i sig själv har kvar några gällande garantier. Minst intressant är att köpa bil av privatpersonen som handlar med bilar ”på fritiden”.

5. Undersök bilen
Det här är det svåraste momentet, men ju fler bilar du granskar, desto mer lär du dig av vad du ska kontrollera extra noga.

Om du inte har någon bilkunnig person med dig kan det också vara värt pengarna att låta en oberoende teststation göra en kontroll. 

6. Kolla dokumentationen
Serviceboken är en värdehandling. Kontrollera att alla servicebesök är gjorda vid rätt miltal, att eventuella rostskyddskontroller är inprickade och att kamremmen, om bilen har en sådan, är bytt vid rätt milintervall. Tyvärr förekommer förfalskade serviceböcker.

Är du det minsta osäker kan du kontrollera uppgifterna med den verkstad som ska ha utfört servicen. Tänk också på att bilen bör ha varit servad på en auktoriserad verkstad – nödvändigtvis inte märkesverkstaden – om eventuell nybilsgaranti ska fortsätta att gälla.

Se också till att bilens instruktionsbok finns med, och de anvisningar som handlar om extrautrustning, typ ljudanläggningen och billarm.

7. Undersök ägaren
Vid privataffär kan det vara läge att undersöka om bilen verkligen står registrerad på den person som säljer den. Legitimation är tryggt att visa upp för båda parter. Tidigare kunde det vara svårt att fastställa om ägaren till fullo ägde bilen, men numera finns i de flesta fall ett äganderättsförbehåll om bilen är köpt på avbetalning eller om den leasas.

Det går alltså inte att skriva över en bil på en ny ägare utan att kreditgivaren godkänner det.

Ett kvitto från säljaren som visar att han eller hon betalt bilen vid en tidigare affär, eller ett samtal till förra ägaren, ger besked om bilen belastas av en skuld. Det är alltid bra att försöka få kontakt med förra ägaren för att få bakgrundsinformation.

Hos Transportstyrelsen  finns en E-tjänst för att söka uppgifter om annat fordon. Skriv in bilens registreringsnummer och följ anvisningarna. Via fax kan Transportstyrelsen leverera namn och adresser på fordonets två senaste ägare.

Lite mer om bilens historik kan också Carfax  bidra med. Antalet ägare, godkända besiktningar och fordonsidentifiering finns med bland uppgifterna, dock inte eventuell skadehistorik – uppgifter som försäkringsbolagen håller inne med.

8. Pruta!
I bilaffärer ingår så gott som alltid en marginal för prutning. Du kan själv lägga ett bud eller be säljaren att ange sitt lägsta pris. Du kan villkora köpet genom att vara beredd att betala säljarens begärda pris, men under förutsättning att bilen exempelvis förses med nya däck, stereo eller att den är nyservad.

En mindre skada, exempelvis stenskott på vindruta eller lack, är ett givet prutargument.

9. Avtalet
Ett avtal kan vara muntligt eller skriftligt, och det är upp till parterna att bestämma vad det ska omfatta. Bilhandeln har ett standardavtal som blir bindande först när båda parter skrivit under. Om du lägger handpenning före leverans, se till att få kvitto på detta och att ni är överens om vad som händer med pengarna om affären inte kan slutföras.

Huvudregeln är att man inte ska betala bilen förrän vid leverans, om säljaren går i konkurs kan du förlora både pengar och bil.

Vid privataffär det tryggt för båda parter att använda sig av Konsumentverkets köpekontrakt, ”köp av personbil mellan privatpersoner”, kan laddas ned hos konsumentverket.

10. Leveransen
Se till att ordna försäkringen i förväg. Från det att du tar över bilen är du ansvarig och om det händer något på hemvägen kan det bli problem. Se också till att du får kvitto, oavsett om du köper bilen privat eller hos bilhandlare. Registreringsbeviset om ägarbyte ska skrivas under av båda parter och det är säljarens uppgift att skicka in det till Transportstyrelsen.

Hitta rätt

Det finns flera sajter på nätet med stort utbud av både nya och begagnade cabbar. En god idé är att surfa runt ett tag för att hitta vilka modeller som du är intresserad av i ditt prisläge.
Några hämtar uppgifter från samma ställe så bli inte förvånad om drömbilen dyker upp på flera sajter

bytbil.com

Sajten uppdateras med ca 1 000 försäljnings-objekt varje dag och har ca 1,2 miljoner unika webbläsare per månad, vilket gör bytbil.com till Sveriges största motorsajt!

Blocket har 5 miljoner besökare per vecka.
99 % av Sveriges befolkning känner till Blocket.
Blocketkonceptet har exporterats till mer än 40 andra länder.

KVD

KVD är en oberoende marknadsplats som erbjuder trygghet för både köpare och säljare av varor av högre värde.

Bilweb

Bilweb är en av Sveriges största marknadsplatser för nya och begagnade bilar.
Hos oss finner du de bästa bilarna från de bästa bilhandlarna samt nyttig information kring bilköpet som månadskostnad för finansiering och bilförsäkring samt bilarnas tekniska data och historik

AutoUncle

AutoUncle skapar insyn genom att samla in och rensa ut i djungeln av bilannonser och utvärdera priset för varje bil.

Konsumentverket

Bilsvar är en tjänst från Konsumentverket där du kan jämföra olika bilmodeller. Du kan söka på både nya och begagnade bilar. Jämför till exempel bränsleförbrukning, månadskostnader och säkerhet.